Krystalizace medu

13.02.2019

Je přirozený proces. Některé medy (hlavně řepkový) začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech. Takový med můžeme buď rozehřát anebo napastovat.

Teplota vyšší než 50 °C však z medu udělá pouhé sladidlo - dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek. Jsou ale i medy, které krystalizují velmi pomalu - například akátový.

Krystalizaci jako takovou nemůžete nikdy úplně zastavit, protože je nedílnou vlastností všech medů. Je to děj, při kterém vznikají v přesyceném roztoku glukózy a fruktózy krystaly. Doba, během které med krystalizuje, se různí. Záleží na tom, z jakého základu je med přesně vytvořen. Květové medy zkrystalizují do několika týdnů, medovicové do několika měsíců.


VČELÍ FARMA HORKA NAD MORAVOU
Tradice od roku 1949
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky